Vi togs emot högtidligt i den trevliga lokalen och väl inne visade det sig att det i princip bara var turister i restaurangen (går lokalbefolkningen till Costes måne?). Vi kunde också urskilja minst två sällskap till med svenskar. Servicen talade nästan helt felfri engelska och de förklarade att det var dags att välja ett glas bubbel innan menyn kom fram. Somalierns förslag var antingen en Bollinger eller ett ungerskt kvalitetsbubbel (som han sålde in lite extra bra). Vi gick somaliern till viljes och inledde kvällen med ett glas av det ungerska bubblet och visst hade han rätt, det var ett riktigt bra vin.
Vi behövde
knappast se på menyn innan vi bestämde oss för att gå för avsmakningsmenyn.
Sekunden
efter att hovmästaren tagit vår beställning var det dags för brödkillen att
visa sin imponerande brödservering. Nedan ser ni bilden på allt bröd och
jag skulle påstå att det var minst 15-20 sorter och till det serverades, smör,
en grisrilette och en färskost. Brödet och tillbehören var riktigt bra.
Efter det
följde två amisar med vattenmelontema, den första en blåmussla, paprika samt en
vattenmelons consomé. Den andra var en vattenmelons carpaccio, getost och
pinjenötter. Båda var goda, med carpaccion som knapp favorit.
Rätt numer
två var kvällens grönsaksrätt, torkad och bakad morot, en kraftig morotscrème
med kalvbuljong, poppat ris och maltsmulor. Rätten kändes som en
blinkning till det nordiska köket och var riktigt väl genomförd (även om den
kanske känns lite 2009…).
Näst på tur
var en hels strålande servering av absolut högsta klass nämligen vildfångad sea
bass, hummer, rökt potatispuré och sabayon. Fisken var helt perfekt
tillagad och hela rätten var strålande välkomponerad.
Kvällens
fjärde rätt var halstrad anklever, anklevercarpaccio, rödbeta och gröna äpplen
och till detta en smörstekt brioch. En godkänd rätt även om jag gärna hade sett
en högre sötma till den feta anklevern.
Nästa rätt,
potatisgnocchi, mangalitza grisbacon och störkaviar. Åter en helt strålande bra
rätt. Perfekt balans mellan den ganska feta såsen till gnocchin och sältan i
grisköttet.
Kvällens
varmrätt var näst på tur och här skilde sig min och S (som anser sig vara
allergisk mot svamp) dito åt. Jag fick kryddstekt rådjurssadel, svamptoast,
variation på lök samt en rådjurssky. Åter perfekt tillagat och en rätt av
högsta klass.
S hade
däremot inte lika stor tur när hon fick trädkålsgrillad mangalitza karré och
skuldra, variation på vårens bönor, marmelad samt dragon. Det är svårt att få
till gris och i detta fall var köttet inte saftigt nog. Detta var utan
jämförelse kvällens bottennapp.
Efter
debaclet med grisen kom vår flinka servitör bärandes med en fördessert,
bestående av ananas, en syrlig vaniljgrädde samt en isig gratineé på samma
ananas. Fräscht och gott.
Trots att vi
nu började bli trötta och sjukt mätta skulle vi få två desserter.
Den första
var en jordgubbssorbet, jordgubbs gazpachio, myntagranitée samt
sockerkakaskrutonger. Detta var en frisk, nästan syrlig dessert med en
koncentrerad jordgubbsmak. Mycket gott.
Kvällens
sista servering var även en av de absolut bästa, saltkola, yoghurtglass med
vanilj, chokladganace, trofeeglass samt guld. Även om dessert var väl stor så
var det omöjligt att inte äta upp den då den var strålande bra.
Avslutningsvis
kom gottebordsvagnen in som bestod av drygt tio olika sorters konfekt. Vi
orkade med två små bitar var och vi valde (båda) makaron, S valde en
hallonmarshmallow och jag valde ett fantastiskt gott flarn med vaniljcrème.
I samband
med att notan anlände till bordet fick den person som inte begärde in notan
(dvs S…) en liten gåva att ta med hem. Tydligen var det så att alla utom den
som fick notan fick med sig den här gåvan hem, nämligen en pistagemakaron samt
en pistage och chokladpralin.
Jag måste
säga att middagen på Onyx var långt över mina förväntningar och restaurangen
skulle stå sig väl in konkurrensen i till exempel Stockholm. Vi var riktigt
nöjda när vi lämnade restaurangen efter nästan fyra timmars ätande. Om ni har
vägarna förbi Budapest så tveka inte att besöka Onyx.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar