Efter att ha
ringt restaurangen i cirka 40 minuter lyckades vi få ett av de hett
eftertraktade borden.
Lokalen är
tämligen avskalad med vitmålade väggar och griffeltavlor.
Det var
tydligt att vi inte var de enda utlänningarna i lokalen, jag skulle till och
med våga påstå att majoriteten var amerikaner. Vi fick ett bord i hörnet med
insyn i köket där kockarna jobbade i rasande tempo.
På Le
Chateaubriand finns det inga valmöjligheter, utan det finns en meny för 60 Euro
(!) och det är bara att låta kockarna dra igång det hela, för visst blev det
åka av…
Först
serverades vi gougères av gruyère som var riktigt goda.
Näst på tur
en strålande god ceiviche med makrill som smakade friskt av citrus.
Brödet, var
ett gott men tämligen osaltat surdegsbröd.
Friterade
miniräkor, med hallonpulver. Låter lite märkligt, men kombinationen var väldigt
bra.
Här
fortsätter amisaran att serveras i ett rasande tempo och härnäst serverades vi
ljummet ostron, kinakål och röda vinbär i en fantastiskt god buljong med smak
av salt och hav.
Efter det
fick vi en liten skål buljong (avkok snarare)på rotselleri med en kaffeböna i,
ytterst märkligt och inte särskilt gott.
Kvällens
först rätt var smörstekt pulpo, bläck från den samma, nudlar på rotselleri,
fruktkött från en sötad grapefrukt. Detta var en helt fantastisk rätt. Pulpon
var den godaste bläckfisk jag ätit och smakerna var helt perfekt avvägda.
Tveklöst en rätt av yttersta klass.
Några få
minuters väntan och så har vi nästa rätt framför oss, nämligen guldbraxen, chili, bondbönor, vete, sesamfrön samt rucolasallad. Fisken var
perfekt tillagad, men tillbehören spretade något. Jag förstår vad köket vill
göra med den här rätten, men de kommer inte riktigt i mål.
Nästa rätt
var kvällens varmrätt, biff (rare), svart trumpetsvamp, potatischips och
sallad. På förhand lät inte rätten så speciell, men oj vad fel jag hade. Detta
var grymt gott i all sin enkelhet. Jag tror aldrig att ätit en bättre och mer
smakrik biff.
Dessert
nummer ett verkar vara en signaturrätt för restaurangen, nämligen en version av
Tocino del Cielo som är en typ av flarn. Aizpitartes tolkningen av
desserten består av maräng, smördeg och en sötad konfiterad äggula på toppen
som smakade lite bränt. En riktigt god dessert.
Kvällens
andra dessert kom in direkt efter den första och bestod av persika (inlagd i
sockerlag), mjölksnö och en osötad vaniljsås. Här förstår jag inte ett dugg,
desserten var varken intressant eller god.
Istället för
lite trevliga praliner, macarons eller marshmallows serverades vi fikon med
lakritsströssel till kaffet. Konstigt, men fikonen var goda.
När vi
lämnar Le Chateaubriand har kön utanför växt sig lång och folk kastar lystna
blickar på sällskapet som fick vårt bord.
En middag
här går verkligen undan och man bjuds på lite av en berg- och dalbana. Jag tror
att vi hade tur den här kvällen med få dalar, som jag ser det var det bara
rotselleriavkoket (eller buljongen som restaurangen säkert hellre kallar det)
och den sista desserten som får klassas om dalar. I övrigt var topparna
tämligen höga med pulpon, biffen och ostronet som kvällens stora höjdpunkter.
Jag kommer
med största sannolikhet komma tillbaka till Le Chateaubriand nästa gång jag är
i Paris. Jag har sällan ätit en mer prisvärd måltid. Värt att notera är även
att personalen var otroligt avslappnad och trevlig vilket ytterligare förhöjde
vår kväll.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar