Gastrologik
*, Stockholm
Jag har
alltid gillat Gastrologik, så därför är det anmärkningsvärt att jag varit här
så pass få gånger. Det har väl delvis berott på att det har varit väldigt svårt
att få bord på restaurangen, men på min födelsedag lyckades S äntligen knipa
ett av de efterlängtande borden.
Kvällen
inleddes dock med en högklassig drink på Godot.
På mitt
Twitterkonto hade jag sett att Jacob och Anton var ute och reste och därmed
inte skulle vara i restaurangen vilket så klart är lite trist.
Vi fick i
vanlig ordning ett varm mottagande på Gastrologik och vi slussades förbi det
öppna köket där kockarna hälsade oss välkomna. Innan vi blev anvisade vårt bord
fick vi även titta på dagens råvarubord.
Innan jag
går vidare i blogginlägget vill jag be om ursäkt för bilderna som beror på det
varma ljuset i lokalen och är ett känt foodieproblem på Gastrologik…
På bordet
fanns en liten låda med potatischips och till detta serverades en kräm på gran.
Den höga syran och krämen var en finfin kombination.
I princip
samtidigt kom det in en rykande het brioche på virvelmjöl (en noggrann
förklaring på hur den här typen av mjöl framställdes fick vi också men jag har
redan glömt vad som var speciellt) som serverades med en färskost och
fänkålsdill. Supergott bröd och god ost.
Nu följde
ett jämt flöde av amisar (fullproppade med umami).
Pumpa,
havtorn och brynt smör.
Kycklinglever
med maräng och syrat äpple.
Vaktelägg
som marineras i restaurangens egen ärtsoja.
Rå
champinjon med brynt jäst och rölleka.
Sparrispotatis
från Rosendahl (lokalt så det förslår) med torkad pulveriserad makrill.
Algbuljong
med libbsticka.
Denna lilla
parad var god utan att egentligen vara fantastisk. De bästa var kycklinglevern
(som nog ändå var fantastiskt) och vaktelägget med den goda sojan.
Efter denna
inledning serverades vi kvällens första brödservering, surdeg på dinkel med
smör från Kittelberg, helt fantastiskt gott. Enligt servitören bakar man
fortfarande på surdegsmamman som fanns när restaurangen öppnade.
Kvällens
första rätt var en helt strålande liten anrättning på smögenkrabba, kräm på
krabbsmör, pepparrot och jordärtskocka.
Servering
nummer två var hösten koncentrerad på en tallrik bestående av en äggkräm på
varmvispad äggula, taggsvamp, rödgul trumpetsvamp, trattisar och lingon.
Murrigt höstigt och fantastiskt gott.
S som inte
är särskilt förtjust i svamp fick en höstig ängamat till sin äggkräm och även
här visar köket att de håller en mycket hög nivå.
När nästa
rätt serverades kunde vi konstatera att vi åter rör oss i det maritima,
nämligen en grillad havskräfta från Fjällbacka, kräm på huvudet och fänkål.
Yes, fantastiskt bra. Vilken hög kvalitet på kräftan!
När kräftan
var uppäten, stal servitören resolut vårt goda bröd, men vi fick istället ett
gott dinkel-spisbröd på vete från Warbokvarn med fårsmör från Oviken.
Näst på tur
var en rejält köttig pilgrimsmussla från Hinta (vart annars när man är på
stjärnkrog i Stockholm), färsk lök, harsyra och torkad romsäck. Åter en riktigt
bra rätt.
Middagen
flöt på i ett lagom tempo och vi var nu framme vid kvällens varmrätt som bestod
av rygg av 8-årig mjölkko som hängmörats i månader och som rökts och grillats
till perfektion. I S fall hade den grillats på ordentligt då hon är gravid, men
även i hennes fall fick köket till köttet riktigt bra. Kossan serverades med
kraftigt grillad purjolök, örter och vassle.
Det varma köket
levererade verkligen en högklassig kväll och nu var det söta kökets tur att
visa vad de går för. Deras första bidrag var en granité på havtorn och morötter
och frusna havtorn. Fräscht.
Den första
riktiga desserten bestod av fermenterad vitlök (har bakats i ung under extremt
lång tid så att den nästan blev söt), omogen och frostbiten majs, håret på
majsen samt yoghurtglass. Ja, mer spännande än gott, men visst är det en bra
dessert.
Nästa
dessert var karamelliserad emmer (en sorts vete) och rökt mjölkglass från
Löfsta. Även detta var en osötad dessert där den rökta glassen tog stor plats.
Personligen hade jag valt en söt dessert efter den första desserten.
Kvällen
avlutades med lite kaffegodis, närmare bestämt småkakor med aromaäpple och så
återkomsten av den fermenterade vitlöken, denna gång med fänkålssocker.
Middagen på Gastrologik var riktigt bra. Det som imponerade mest var den oerhört högsta lägstanivån. Det är väldigt sällan man äter en hel meny med så jämn nivå, imponerande. Det var ju flera år sedan vi var där senast och det har hänt väldigt mycket på den tiden. Man har verkligen befäst sin position som en av landets 5-6 bästa restauranger
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar