En av årets
absolut hetaste krogöppningar är givetvis Sayan Isakssons öppning av Shibumi
som är hans tolkning av Izakaya. Lokalen ligger i källaren (i ett fd. gym om
jag inte missminner mig) i samma hus som moderskeppet Esperanto och
storasyskonet Råkultur. Jag gör ingen helighet att jag är ett stort fan av
Sayan och hans sätt att laga mat så det var med höga förväntningar vi styrde
våra steg till Kungstensgatan. Det enda
som tyder på att det ligger en restaurang i lokalen är en platta i gatan och en
marschall utanför dörren.
Lokalen
känns väldigt japansk, men på Sayans Izakaya behöver man inte ta sig skorna
(vilket man måste i Tokyo).
Till
restaurangsatsningen har man även rekryterat en annan krögarkändis, nämligen Agatons
Hampus Thunholm som huserar i baren.
Vi får en
plats runt en av bardiskarna (det finns två) med utsikt över såväl det kalla
som det varma köket och till vår glädje kunde vi konstatera att Sayan preppade
samtliga rätter från det varma köket denna kväll.
Kvällen
inleddes med en drink. Jag valde en Kingstone street (Thunholsm tolkning av en Manhattan)
och S lät bartendern gå loss på en alkoholfri (S är gravid men still going
strong) drink med rosvatten. Båda drinkarna var helt strålande!
På Shibumi
är rätterna anpassade för att delas på två så det var bara att gå loss på ett
gäng rätter.
Vi började
med majstempura och silkes tofu i soja, båda rätterna var grymt goda och
framförallt var den härgjorda tofun helt fantastisk.
Vi fortsatte
med kålrabbikroketter och Fritterade soft shell crabs. Kroketterna var fantiskt
ganska tråkiga och smakade inte särskilt mycket, men krabborna var sjukt
goda.
Efter detta
fortsatte vi med tempura på blomkål, beef slider, och Shibumis tolkning av fish
and chips. Alla tre stålande goda. Beef slidern var en oxbringa (tror jag) med
lök i en brioch, fantastisk gott. Fish and chips gjordes på marulkskinder och
var helt enkelt strålande!
Efter denna
fest var vi lagom mätta och hoppade ner ifrån våra barstolar ut i höstmörket väldigt
nöjda och glada.
Shibumi har
förvisso inte särskilt många likheter med de Izakayor vi besökte i Tokyo, men
vad tusan det förlåter vi så lätt med tanke på nivån på maten! Shibumi är ett
klockrent komplement till de andra två restaurangerna. Om ni inte redan har ett
bord bokat måste ni genast göra det, Shibumi är ett kap (även om notan riskerar
att snabbt dra iväg)…
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar