tisdag 29 november 2011

Gastrologik lunchen

Det har väl inte undgått någon att jag är förtjust i Gastrologik och när det vankades lunch i city så visste jag var jag skulle styra mina steg nämligen till Artillerigatan 14. Jag och mitt sällskap var först in i den snyggt stylade restaurangen och togs väl emot av personalen som hänvisade oss till samma bord som vi satt vid senast. På Gastrologik finns en dagens husman för 135 pix, affärslunch som består av tre rätter, samt några andra favoriter. Vi var sugna på affärslunchen, men då tiden var knapp fick vi nöja oss med en rätt och valet föll på husman som idag bestod av en klassik bouillabaisse. Vi serverades så väl Gastrologiks trevliga surdegsbröd som en liten skummig och fantastiskt god blomkålssoppa.

Den lilla och naggande god soppan bars ut och in kom bouillabaissen på lax och torsk. Fisken var helt perfekt tillagad och tomatsåsen läckert mustig. Felfritt kokad potatis ackompanjerade fisken – tänk att något så enkelt kan vara så gott. Till bouillabaissen serverades en klick rouille med smak av saffran och vitlök som sig så bör.
Då tiden denna dag var knapp var vi tvungna att hoppa över dessert och fick avslutningsvis två små spröda hallongrottor till kaffet. Enkelt och riktigt gott. Sammanfattningsvis kan sägas att även lunchen håller hög klass på Gastrologik, synd bara att inte fler har upptäckt detta än för här serveras kanske Stockholms mest prisvärda lunch.

onsdag 23 november 2011

Restauranger och sociala medier - en kort nutidsbetraktelse

Det har nyligen startat två mycket intressanta restauranger på kort tid, Gastrologik och Restaurang Jonas. Båda ser sig som restauranger med höga ambitioner om än lite olika, det nynordiska köket (Gastrologik) mot vad det verkar ett mer klassiskt kök (Jonas). Den största skillnaden verkar dock inte vara i köket utan hur man marknadsför sig. Man har kunnat följa Gastrologiks framfart på Facebook i månader. På restaurangens egen sida har läsarna fått möjlighet att följa med på hela resan från att restaurangen renoverades till första serveringen. I och med att restaurangen hela tiden har skickat ut information får läsaren en relation till personerna bakom och får därmed insikt i tankarna bakom. Det känns så otroligt rätt att göra så, bäst i klassen är dock fortfarande Frantzén/Lindeberg med sin fantastiska blogg även om Gastrologiks ständiga inlägg på Facebook gör att de nästan är lika bra som F/L. Även F12:s nyhetsbrev måste anses vara rätt i tiden.

Om vi istället går över till Jonas så kan jag enkelt konstatera att där har i princip ingen information spridits. Det finns för visso en sida på Facebook, men helt utan inlägg. Det enda som har funnits om Restaurang Jonas har kommit ifrån ”gammelmedia”. Delar av det som skrivits där har dessutom varit direkt felaktig. Marknadschefen har bland annat i en lokaltidning påstått att restaurangen skulle vara fullbokad tills i mars, trots att man med ett knapptryck på hemsidan kunde konstatera att restaurangen knappt var bokad alls. Det kan givetvis vara en felcitering och det kan lätt bli så när man inte själv kontrollerar vad som skrivs. Min gissning är att Jonas helt har missat vad som har hänt här i Sverige under de år han varit borta och att han inte är medveten om hur andra restauranger med ambition jobbar med sociala medier vilket är synd då restaurangen som sådan känns väldigt intressant.

Gastrologik del 2, recensionen

Jahaja, så nu citerar självaste Aftonbladet Matnerden. Jo, jo man tackar. Mitt citat ligger under "Så tycker läsarna". En bra recension, tycker dock att det är konstigt att Ab inte förstod syftet med att servera två desserter efter varandra. Blev lite förvånad att det bara blev en 4:a med tanke på vad som skrevs i recensionen.
http://www.alltomstockholm.se/start/article2757422.aos

tisdag 15 november 2011

Gastrologik, Stockholm

Så var det äntligen dags för en nyöppnad krog med stora ambitioner i Stockholm. När skedde det egentligen senast? Jag skulle vilja säga, inte sedan Frantzén/Lindeberg öppnade i februari 2008. Nu öppnar två mycket spännande nya restauranger i staden, nämligen Restaurang Jonas (som vi säkert får tillfälle att återkomma till i framtiden) och Gastrologik. Nog om andra restauranger, nu blir det fullt fokus på Gastrologik. Den lilla restaurangen på Artillerigatan känns ytterst hemlig i sin framtoning, ingen skylt utanför och fördragna gardiner vittnar inte direkt om att adressen rymmer en ny finkrog med mycket hög svansföring. Den blyga framtoningen till trots kunde vi läsa ett Facebookinlägg om att restaurangen var bokad till sista plats denna lördagskväll. Väl inne i lokalen kan man dock inte längre ta fel på Jacob och Antons ambitioner. Direkt innanför dörren ser man Anton koncentrerat laga mat i det öppna köket. Lokalen känns väldigt modern och minimalistisk med väl valda färger som går igen i många detaljer. När jag och mitt sällskap sätter oss vid bordet ligger en bok om Gastrologiks leverantörer redan på plats och menyn dyker upp inom kort. Eller meny och meny, det hela är ett litet skämt från restaurangen för när den öppnas består den av två blanka sidor med undantag av att det längst ned står att man kan välja på två menyer en trerätters och en sexrätters. Efter viss diskussion valde vi den stora menyn som till slut snarare summerades till nio rätter.
Kvällen inleds med lite chips på bland annat blomkål och någon form av mycket smakrikt pulver, en bra aptitretande inledning.

Efter den lilla inledningen dök en liten sked upp med pumpacrème och maräng, galet gott och här börjar man för första gången ana att den här kvällen kunde bli riktigt bra.
Näst på tur var en olivparfait, med olivolja, en strålande liten godbit, enkelt och fina höga smaker.
Sedan var det dags för en riktig fullträff, surdegsfriterad långa på en bädd av stenar. En liten stöld från Matthias Dahlgren (där de ju båda jobbat), men här är ”kopian” faktiskt ett snäpp vassare än originalet.
Brödpresentationen bars efter det fram till bordet av Anton som är ansvarig för det söta köket och för brödet. För kvällen bjöds det på 4 sorters bröd, samtliga bakade på surdeg av råg. Gott bröd, men inget som ger ett bestående minne.

Så var det äntligen tid för första rätten på den tomma menyn: Rått högrev, svartkål och talgemulsion. En enkel och god rätt.

Efter högrevet kände vi oss varma i kläderna och började så sakteliga förstå Gastrologisks gastronomiska ansats. Efter en något för lång väntan bars kvällens mest otippade rätt fram, en risotto på dinkel, rökt sidfläsk och en vällagrad ost (hörde tyvärr inte vilken ost det var). En märklig, men riktigt god och väl sammansatt rätt.

Nästa rätt var en stor och köttig pilgrimsmussla från Norska Hintra (F/L någon?) som serverades med äpple och vattenkrasse. Gott och trevligt på alla vis.

Efter att åter ha fått vänta lite för länge fick vi nästa rätt, en tartar på ren, ostronemulsion, sjöborre och gurka. En högklassig rätt, mycket god och välbalanserad.
När det då var dags för huvudrätten och jag har länge varit lite kritisk mot huvudrätterna på de svenska finkrogarna som alltför ofta inte blir mer än en axelryckning jämfört med utländska stjärnkrogar där huvudrätten ofta är middagens höjdpunkt. På Gastrologik bestod huvudrätten av renrygg, rentunga som pocherats och rökts, alger samt konfiterad och krossad potatis från Ugglarp. Gott, kanske inte kvällens absoluta höjdpunkt, men absolut mycket gott.
Kvällens osträtt bestod av smält kittost från ko, nyponcrème och brödcrisp. Osten kom som alla restaurangens ostar från Vilhelmsdals gårdsmejeri. En fullt godkänd och trevlig rätt.

Så var det äntligen dags för det söta köket att visa vad de går för med en ovanligt stor fördessert. Deras del av föreställningen inleddes med sorbet på satsumas och spansk körvel. Oj vilken intressant rätt, hög syra och beska och smaklökarna fick inte en lugn stund förrän skålen var slut.


Härnäst på dessertfronten var en äppelsorbet på samma äpplen som till pilgrimsmusslan, torkad frukt och en tjock vaniljcrème. Enkelt, gott och väldigt sött.


Trots att det var många rätter över de sex som utlovades i menyn serverades vi ytterligare en dessert nämligen en choklad och hasselnötsbakelse, salt chokladcrème och fudge. Sanslöst gott och välkomponerat, en av kvällens absoluta toppnummer och här visar Gastrologik varför alla restauranger ska ha en kompetent dessertkock i köket.

Middagen avslutades med tre små men naggande goda godisbitar, en citroncrème i sockerskål, en havtorns cheesecake med lakrits och en chokladmarshmallow. Trevligt.

När det var dags för hemgång hamnade vi i en lång diskussion med vår servitör om Stockholms krogliv. När vi hade fått våra jackor och var på väg ut möttes vi av Jacob som tackade för kvällen. Vi kunde på hemvägen konstatera att Stockholm äntligen har fått en ny finkrog. Vi funderade också på om det är Gastrologik som får nästa Stockholmsstjärna i Guide Michelin. Efter en så bra kväll kan vi bara hoppas och konstatera att det inte finns någon restaurang som kommer att vara så nära när Michelingubbarna skriver sin guide i vinter. Det man kan vara lite kritisk till är att vi fick vänta väl läge mellan vissa rätter. Min erfarenhet är att Guiden är förtjust i tryffel och anklever och det var dåligt med den varan på Gastrologik vilket kanske gör resan mot en stjärna något lägre. Hemma kunde vi fastställa att vi fick med oss tre saker från restaurangen, ett härlig gastronomisk upplevelse, en bok om restaurangens leverantörer och en intensiv lukt av matos från det öppna köket. En sak är säker, vi kommer tillbaka.

lördag 12 november 2011

Landet, Stockholm

After work med grabbarna på smått klassiska Landet vid Telefonplan. Vårt besök ägde rum de sista skälvande dagarna av oktober och det fanns så väl en oktoberfestmeny som ett antal tyska öl på menyn. Oktoberfesten till trots var vi sugna på landets hemstoppade fläskkorv med ölkokt lök, potatispuré och picklade grönsaker. Kvällen inleddes med två sorters bröd, ett sött mörkt samt någon form av levain. Gott och trevligt på alla sätt.

När maten kom på bordet kunde vi konstatera att korven var fantastiskt god och saftig med tydlig smak av timjan och salvia. Potispurén serverades a la Rolfs Kök i en liten gjutjärnsgryta vid sidan om. Maten var så där lantligt rustik som man kunde önska.

När tallrikana dukades bort kunde vi bara beklaga att vi blev för mätta så att vi inte kunde botanisera i den intressanta dessertmenyn (vem kan tacka nej till en liten chokladjäkel) Sammanfattningsvis kan konstateras att vi hade en mycket trevlig kväll på Landet och jag återvänder gärna igen.