När
kontraktet till den nya lyan var signerat och klart gick jag och S och firade
(nåja) på ganska nyöppnade Smörgåstårteriet på Dalagatan. Bakom krogen med det
minsta sagt märkliga namnet (det måste finnas bättre namn att välja på) står
krögare med erfarenhet från bland annat från Esperanto och Och himmelen där
till vilket bör borga för hyfsat hög kvalitet på maten.
Kvällen
inleddes med varsitt glas mousserande vin och rökta popcorn i baren.
Restaurangen
serverar i enlighet med tidsandan mindre rätter, eller smaker som de väljer att
kalla det och så klart två sorters smörgåstårta. De var minst sagt moderat
prissatta, för att inte säga billiga. Vi valde fem smaker var för endast 315
(!) riskdaler vilket enligt servitören skulle vara fullt tillräckligt.
Först ut var
en liten amis som bestod av en väldigt gräddig och mycket god skogssvampsoppa.
Maten
serverades och visade sig alla serveras ljumna eller kalla.
I burken till
vänster serverades souvasrökt ren med pepparrotsis, sikrom och krasse en helt
strålande bra inledning. Höga fina smaker av rök och pepparrot och med en
härlig nästan rå ren.
Näst på tur
(till höger på det lilla silverfatet) var slarvsylta på gris, salvia, rågbröd
och picklade kantareller. Även detta var en bra rätt även om den inte var i närheten
av renen.
När grisen
var uppäten gav vi oss på löjrommen och serverades med gräddfil och
potatispapper. Är det något jag gillar så är det löjrom så här kunde det
naturligtvis inte gå fel. Rätten i sig var kanske inte nyskapande, men oj vad
gott det var.
Kvällens
fjärde rätt (som serverades på stenpucken) för oss var anklever med persika och
någon form av fruktpapper. Åter igen riktigt, riktigt gott.
Sista ljumna
rätten för kvällen var fänkålseldad lax med rotsellercrème, forellrom och grönt
äpple. Inte kvällens bästa rätt, men mycket välgjord och gott.
Trots att vi
redan var mätt och nöjda valde vi att ge oss på desserterna. Vi beslutade oss
för sensommaräpplen med krispigt flarn och yoghurtglass respektive
Smörgåstårteriets egen honung, yoghurt, mandlar, hallonis och olivolja. Båda
rätterna var goda och återigen osedvanligt prisvärda.
Jag måste
säga att Smörgåstårteriet var sensationellt bra med tanke på priset. Alla
rätter är ljumna och köket sätter gärna rök som en krydda på sina rätter vilket
är gott i en, men kanske inte lika intressant när det sker i hälften av
rätterna. När notan kommer in kan vi bara konstatera att vi har fått en mycket
bra måltid till en väldigt billig penning. När personer i min närhet frågar om
restaurangtips kommer jag att lägga till Smörgåstårteriet tillsammas med mina
tidigare favoriter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar