lördag 13 oktober 2012

Smörgåstårteriet, Stockholm

Kära bloggläsare, ber om ursäkt att jag har varit minst sagt frånvarande från bloggen den senaste tiden. Jag har nyligen både köpt och sålt lägenhet vilket har gjort att skrivande om restauranger inte legat högst på min prioriteringslista.

När kontraktet till den nya lyan var signerat och klart gick jag och S och firade (nåja) på ganska nyöppnade Smörgåstårteriet på Dalagatan. Bakom krogen med det minsta sagt märkliga namnet (det måste finnas bättre namn att välja på) står krögare med erfarenhet från bland annat från Esperanto och Och himmelen där till vilket bör borga för hyfsat hög kvalitet på maten.

Kvällen inleddes med varsitt glas mousserande vin och rökta popcorn i baren.

Restaurangen serverar i enlighet med tidsandan mindre rätter, eller smaker som de väljer att kalla det och så klart två sorters smörgåstårta. De var minst sagt moderat prissatta, för att inte säga billiga. Vi valde fem smaker var för endast 315 (!) riskdaler vilket enligt servitören skulle vara fullt tillräckligt.

Först ut var en liten amis som bestod av en väldigt gräddig och mycket god skogssvampsoppa.

Maten serverades och visade sig alla serveras ljumna eller kalla.
 
I burken till vänster serverades souvasrökt ren med pepparrotsis, sikrom och krasse en helt strålande bra inledning. Höga fina smaker av rök och pepparrot och med en härlig nästan rå ren.

Näst på tur (till höger på det lilla silverfatet) var slarvsylta på gris, salvia, rågbröd och picklade kantareller. Även detta var en bra rätt även om den inte var i närheten av renen.

När grisen var uppäten gav vi oss på löjrommen och serverades med gräddfil och potatispapper. Är det något jag gillar så är det löjrom så här kunde det naturligtvis inte gå fel. Rätten i sig var kanske inte nyskapande, men oj vad gott det var.

Kvällens fjärde rätt (som serverades på stenpucken) för oss var anklever med persika och någon form av fruktpapper. Åter igen riktigt, riktigt gott.

Sista ljumna rätten för kvällen var fänkålseldad lax med rotsellercrème, forellrom och grönt äpple. Inte kvällens bästa rätt, men mycket välgjord och gott.

Trots att vi redan var mätt och nöjda valde vi att ge oss på desserterna. Vi beslutade oss för sensommaräpplen med krispigt flarn och yoghurtglass respektive Smörgåstårteriets egen honung, yoghurt, mandlar, hallonis och olivolja. Båda rätterna var goda och återigen osedvanligt prisvärda.


Jag måste säga att Smörgåstårteriet var sensationellt bra med tanke på priset. Alla rätter är ljumna och köket sätter gärna rök som en krydda på sina rätter vilket är gott i en, men kanske inte lika intressant när det sker i hälften av rätterna. När notan kommer in kan vi bara konstatera att vi har fått en mycket bra måltid till en väldigt billig penning. När personer i min närhet frågar om restaurangtips kommer jag att lägga till Smörgåstårteriet tillsammas med mina tidigare favoriter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar