Restaurangen
har en ganska omfattande A la carte-meny och från den kan man som gäst
kombinera ihop en egen fyra-rätters meny vilket vi gjorde den här kvällen.
Kvällen
inleddes med en ankrilette, mangold och brödkrutonger, en trevlig amis som gav
förhoppningar om en fortsatt bra kväll.
Till förrätt
valde jag, Vakteläggsmacka med sked
som visade sig vara en svampsoppa med syrad lök, mangold och ängssyra vilket
serverade med en macka med vaktelägg, örtcrème och krasse. En trevlig förrätt
där soppan var riktigt bra.
Mitt val av
varmrätt föll på Gödkalvfilé KSP (kött sås och potatis enligt meny vilket jag
inte riktigt förstod), som serverades med kålrabbi, nötter, bräss, blomkål,
rotfruktskaka samt en sky. En god varmrätt utan större krusiduller.
Rätt tre och
fyra på Högbo är av det lite ovanligare slaget, nämligen en ostbuffé och en
imposant dessetbuffé.
Den på egen
hand skapade osttallriken, bestod bland annat av granbarksost, Brilliant
savarin, Livarot, Gruyère och Prima blå. Till detta några nötter och ett antal
goda marmelader.
Huvudnumret
på Högbo brukshotells restaurang är dess vida kända dessertbuffé som ger
invånarna i Sandviken något drömskt i blicken varje gång den nämns. På det
dignande dessertbordet fanns verkligen allt man kunde tänka sig. Jag plockade
ihop en hyfsat imponerande tallrik med hallonboll med maräng, crème brulée, en
choklad och mackmyra crème, en choklad och nötbakelse, mint chokladmousse samt
en hjortronmaräng (pust, fick jag med allt?).
Högbo
brukshotell driver en riktigt bra restaurang uppe i Gästrikeskogarna. Maten
håller över lag hög klass och jag tycker att de är värda sina 28 matpoäng i
White Guide. Jag måste säga att det är vågat av en krog på den här nivån att
servera ost- och dessertbuffé, som ju riskerar att bli slafsigt. Trots att det
är hyggligt mycket folk den här kvällen så hålls den fräsch. En kritik man kan
framföra är dock att överflödet av framförallt desserter inte på något sätt
ligger i tiden. När vi som ett av de sista sällskapen lämnar restaurangen bars
mängder med desserter ut och det är tveksamt om de någonsin ser dagens ljus.
Personligen tycker jag att man av så väl kvalitets- som miljöskäl borde satsa
på några få desserter av högsta klass. Det som talar för deras överdådiga
dessertbord är att det är något som får dem att sticka ut vilket så klart är
viktigt när man krog en bit ifrån civilisationen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar