Joel Robuchon
L´Atelier**, London
Trots att jag inte var dirket imponerad av besöket som helhet på
L´Atelier (de har ju faktiskt **) så var förrätten äggcocotte, med hela
svampar, svampskum samt persiljeemulsion helt strålande.
Ekstedt, Stockholm
Otterberg
och co levererade understundom i absolut världsklass nämligen skorstensrökt
hummerstjärt, röktorkade vikentomater, crème på rå hummer, mandel och en
smörsky. En otroligt bra rätt.
MD Matbaren*, Stockholm
Ni som läst min blogg vet hur svag jag är för MDs Matbaren*
bland det bästa som serverades i år var sashimi på salmalax, forellrom, wasabi,
ingefära och sjökorall.
Emun*, Tokyo
Årets bästa grönsaksrätt fick vi på den franska krogen Emun* i
Tokyo. Rätten bestod av ett stort antal grönsaker i olika texturer rått,
torkat, kokt, konfiterat, tempurafriterat och ugnsbakat. Till detta serverades
en sanslöst god crème på blomkål och en liten skvätt olivolja. Fantastiskt gott.
Suzunari * Tokyo
Sashimi på tonfisk av sanslöst hög kvalitet. Årets bästa
fiskrätt utan konkurrens. Den serverades tillsammans med en sojabaserad sås och
fint rivna grönsaker. Kocken hade på morgonen varit på Tokyos stora fiskmarkand
och plockat de bästa fiskarna och man kan konstatera att han valde rätt.Volt, Stockholm
Det bästa jag ätit på Volt var nypotatis, löjrom, gräddfil och torkade tomater. Detta är Volt när de är som bäst.
Innocenti Evasioni * Milano,
Detta
var väl på det hela taget en helt ok middag, inte mer, men en rätt var
strålande nämligen foie gras, körsbär och stekt brioch med mandel.
MDs Matbaren*, Stockholm
Så
var det dags igen, Matbaren levererade åter en högklassik rätt, Min andra och denna kväll sista rätt var ångad lättrökt röding, sardell, citron,
grönkål, sidfläsk samt smörig burre blance. Lux*, Stockholm
Det blev åter en tur till Lux och där serverades vi en en regnbågslax som hade bakats i smör på låg temp, trädgårdsfänkål, havskräfta, krassekapslar och syltade fläderbär. En helt strålande rätt helt enkelt.
Lux*, Stockholm
Årets
bästa dessert får ändå anses ha serverats på Lux, en sorbet på havtorn,
karamelliserade äpplen, rostat sötbröd samt snöägg.
Bubblare, Gauthier*,
London
Stackars
Gauthier tappade sin stjärna i senaste guiden, men en sak är säker, det berodde
inte på rätten stekt anklever med äpple,
kronärtskocka med en vinäger- och portvinsreduktion.
Under 2013 är det framförallt tre nyöppningar som kommer att bli
mycket spännande Oaxens återkomst, Frantzén/Lindebergs The flying Elk, samt att
Farang startar upp en filial i Stockholm. Dessa tre restauranger tillsammans
med några resor borde kunna göra 2013 till ett strålande år här på bloggen. På
återseende.
Hela 56 inlägg! Tack för ett bra 2012. Hoppas 2013 blir minst i samma klass.
SvaraRadera/Maria