söndag 6 januari 2013

Bokslut 2012

Så där ja, då var det dags att sammanfatta 2012. Jag kommer här skriva om de tio bästa rätterna som jag ätit under året. Jag presenterar dem utan inbördes ordning utan jag har istället valt att placera dem i datumordning.

Joel Robuchon L´Atelier**, London
Trots att jag inte var dirket imponerad av besöket som helhet på L´Atelier (de har ju faktiskt **) så var förrätten äggcocotte, med hela svampar, svampskum samt persiljeemulsion helt strålande.

 
Ekstedt, Stockholm
Otterberg och co levererade understundom i absolut världsklass nämligen skorstensrökt hummerstjärt, röktorkade vikentomater, crème på rå hummer, mandel och en smörsky. En otroligt bra rätt.


MD Matbaren*, Stockholm
Ni som läst min blogg vet hur svag jag är för MDs Matbaren* bland det bästa som serverades i år var sashimi på salmalax, forellrom, wasabi, ingefära och sjökorall.


Emun*, Tokyo
Årets bästa grönsaksrätt fick vi på den franska krogen Emun* i Tokyo. Rätten bestod av ett stort antal grönsaker i olika texturer rått, torkat, kokt, konfiterat, tempurafriterat och ugnsbakat. Till detta serverades en sanslöst god crème på blomkål och en liten skvätt olivolja. Fantastiskt gott.

 

Suzunari * Tokyo
Sashimi på tonfisk av sanslöst hög kvalitet. Årets bästa fiskrätt utan konkurrens. Den serverades tillsammans med en sojabaserad sås och fint rivna grönsaker. Kocken hade på morgonen varit på Tokyos stora fiskmarkand och plockat de bästa fiskarna och man kan konstatera att han valde rätt.

Volt, Stockholm
Det bästa jag ätit på Volt var nypotatis, löjrom, gräddfil och torkade tomater. Detta är Volt när de är som bäst.

 
Innocenti Evasioni * Milano,
Detta var väl på det hela taget en helt ok middag, inte mer, men en rätt var strålande nämligen foie gras, körsbär och stekt brioch med mandel.
MDs Matbaren*, Stockholm
Så var det dags igen, Matbaren levererade åter en högklassik rätt, Min andra och denna kväll sista rätt var ångad lättrökt röding, sardell, citron, grönkål, sidfläsk samt smörig burre blance.

Lux*, Stockholm
Det blev åter en tur till Lux och där serverades vi en en regnbågslax som hade bakats i smör på låg temp, trädgårdsfänkål, havskräfta, krassekapslar och syltade fläderbär. En helt strålande rätt helt enkelt.


Lux*, Stockholm
Årets bästa dessert får ändå anses ha serverats på Lux, en sorbet på havtorn, karamelliserade äpplen, rostat sötbröd samt snöägg.

Bubblare, Gauthier*, London
Stackars Gauthier tappade sin stjärna i senaste guiden, men en sak är säker, det berodde inte på rätten stekt anklever med äpple, kronärtskocka med en vinäger- och portvinsreduktion.

 
2012 var ett hyfsat matår för min del. Jag har haft ett antal riktigt bra resaurangbesök även om både 2011 och 2010 var betydligt bättre. Det beror inte på att maten har blivit sämre, snarare tvärtom utan att jag inte har ätit på så många toppkrogar detta år.

Under 2013 är det framförallt tre nyöppningar som kommer att bli mycket spännande Oaxens återkomst, Frantzén/Lindebergs The flying Elk, samt att Farang startar upp en filial i Stockholm. Dessa tre restauranger tillsammans med några resor borde kunna göra 2013 till ett strålande år här på bloggen. På återseende.

1 kommentar:

  1. Hela 56 inlägg! Tack för ett bra 2012. Hoppas 2013 blir minst i samma klass.
    /Maria

    SvaraRadera