måndag 29 december 2014

Shibumi, Stockholm

En av årets absolut hetaste krogöppningar är givetvis Sayan Isakssons öppning av Shibumi som är hans tolkning av Izakaya. Lokalen ligger i källaren (i ett fd. gym om jag inte missminner mig) i samma hus som moderskeppet Esperanto och storasyskonet Råkultur. Jag gör ingen helighet att jag är ett stort fan av Sayan och hans sätt att laga mat så det var med höga förväntningar vi styrde våra steg till Kungstensgatan.  Det enda som tyder på att det ligger en restaurang i lokalen är en platta i gatan och en marschall utanför dörren.

Lokalen känns väldigt japansk, men på Sayans Izakaya behöver man inte ta sig skorna (vilket man måste i Tokyo).

Till restaurangsatsningen har man även rekryterat en annan krögarkändis, nämligen Agatons Hampus Thunholm som huserar i baren.

Vi får en plats runt en av bardiskarna (det finns två) med utsikt över såväl det kalla som det varma köket och till vår glädje kunde vi konstatera att Sayan preppade samtliga rätter från det varma köket denna kväll.

Kvällen inleddes med en drink. Jag valde en Kingstone street (Thunholsm tolkning av en Manhattan) och S lät bartendern gå loss på en alkoholfri (S är gravid men still going strong) drink med rosvatten. Båda drinkarna var helt strålande!



På Shibumi är rätterna anpassade för att delas på två så det var bara att gå loss på ett gäng rätter.

Vi började med majstempura och silkes tofu i soja, båda rätterna var grymt goda och framförallt var den härgjorda tofun helt fantastisk.



Vi fortsatte med kålrabbikroketter och Fritterade soft shell crabs. Kroketterna var fantiskt ganska tråkiga och smakade inte särskilt mycket, men krabborna var sjukt goda. 



Efter detta fortsatte vi med tempura på blomkål, beef slider, och Shibumis tolkning av fish and chips. Alla tre stålande goda. Beef slidern var en oxbringa (tror jag) med lök i en brioch, fantastisk gott. Fish and chips gjordes på marulkskinder och var helt enkelt strålande!




Efter denna fest var vi lagom mätta och hoppade ner ifrån våra barstolar ut i höstmörket väldigt nöjda och glada.


Shibumi har förvisso inte särskilt många likheter med de Izakayor vi besökte i Tokyo, men vad tusan det förlåter vi så lätt med tanke på nivån på maten! Shibumi är ett klockrent komplement till de andra två restaurangerna. Om ni inte redan har ett bord bokat måste ni genast göra det, Shibumi är ett kap (även om notan riskerar att snabbt dra iväg)… 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar