söndag 18 september 2011

Hotel Skeppsholmen, Stockholm

Första besöket på årets krogvecka, Hotel Skeppsholmen. Läget är offside men väldigt trevligt. Väl inne i lokalen är det nästan fullt. Frågan är om det beror på att det är krogveckan eller om så många hittar hit ändå en vanlig onsdag i september.

På Hotel Skeppsholmen var det den ordinarie menyn som gäller även på krogveckan vilket de är ganska ensamma om.

Vi började med att beställa varsitt glas vin, en pinot gris och cote du rhone. Dessvärre var servisen inte alert och vi fick förrätten innan vinet serverades och vi var tvungen att be om vinet igen för att få in det.

Jag inledde kvällen men en kantarelltoast på surdegsbröd med dill och rosmarin. Det hela serverades på en träbricka. Kantarellerna smakade rikligt av skog och höst och var en trevlig, om än lite tung inledning på kvällen.

Mitt sällskap beställde in rödbetor med Sörmlandsädel, honung och rostade pumpakärnor. Rätten stack inte ut, men var god. Vi var nog överens om att chevré passar betydligt bättre till rödbetor än Sörmland ädel.

När det var dags för huvudrätterna kom en ordentlig bit kalvrygg med kappan kvar ackompanjerad av fläsk, champinjoner, stekta smålökar och en avlång potatiskrokett. Portionen var väl riklig med tanke på förrätten. Köttet var lite torrt och det var hela rätten. Köket var också väl försiktiga med både salt och peppar.

Mitt sällskap beställde en dillbakad röding med en liten insjökräfta på toppen och till det en tomat och kräftröra. Även i detta fall saknades salt och peppar och rätten lämnade inga bestående intryck.

Jag tycker att Hotel Skeppsholmen sammanfattar den fälla som mellanklasskrogar så lätt hamnar i, lite för dyrt, lite för dålig service, lite för dålig mat. Man ska inte jämföra alla krogar i landet med Rolfs Kök och Råkultur, men det är svårt att förstå hur dessa restauranger leverera på så otroligt hög nivå i förhållande till priset. Att Hotel Skeppsholmen tar 325 kr för en varmrätt är svårt att smälta när Rolks Kök serverar sina gudomliga oxkinder för 235 kr. Det är viktigt att tänka på att en stjärnkrog som F12 som huserar i toppen av nordens bästa krogar, inte ligger så mycket högre i pris än Hotel Skeppsholmen, men skillnaden på kvaliteten på maten är avsevärt stor. En kväll när man får två rätter för 200 kronor känns restaurangen prisvärd, men hade jag betalat fullpris hade jag inte varit nöjd. Nu går man ut utanför dörrarna i förhösten och är ganska nöjd trots allt.

På lördag står ett bord och väntar på La dame noir. Ska bli trevligt att se hur de levererar på årets Krogvecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar