onsdag 28 november 2012

Chez Betty, Stockholm

Lilla Chez Betty på Roslagsgatan var en av föregående års stora snackisar i Stockholms krogvärld. De belönades bland annat med en gulddrake i mellanklassen. Menyn är fransk och medelhavsinriktad och man serverar endast några få viner.

S och jag var på besök hemma hos Betty en torsdagskväll i början av november och denna kväll var det i princip fullt, men ändå inte samma tryck som det brukar vara (tjuvlyssnade på kökschefens och kockens samtal i köket). Vi fick restaurangens absolut bästa plats vid bardisken med full insyn över allt som sker i köket och vi kunde snabbt konstatera att den stora vedugnen används mycket flitigt i köket.

Kvällen inleddes med en flaska rött och ett mycket gott surdegsbröd.

Restaurangen har ingen fast meny utan jobbar med en svart tavla där kvällens läckerheter räknas upp. Vi hade tidigare hört om Bettys pizza/tart flambee skulle hålla absolut högsta klass och det var självklart att inleda kvällen med att dela en sådan. Denna kväll serverades en lök och tonfiskpizza. Pizza var helt fantastiskt god, men allt för liten för priset.
 
S konstaterade att hon skulle kunna beställa in tre pizzor till och skulle ha varit mycket nöjd med kvällen, dock kom hon på mycket bättre tankar när hon tog en ny titt på den svarta tavlan.
Hon bestämde sig för att gå vidare med två förrätter och valde friterad torsk med rouille och ugnsbakade småmusslor som en moules. Jag ber om ursäkt för det dåliga kortet på moulesen.

Torsken var okomplicerad och god men den stora stjärnan var musslorna som var köttiga och fina sin ringa storlek till trots. Kocken smakade av spadet till samtliga musslor som lämnade köket och om jag ska vara ärlig så tror jag att han framförallt gjorde det för att det var så sjukt gott, inte för att säkerställa kavaliteten.

Själv valde jag finfördelat (pulled) fläskkött, anklever, plommon och krossad potatis. Här levererar köket åter en rustik, enkel och väldigt god rätt.

Chez Betty är något så ovanligt som en mycket bra mellanklasskrog som serverar enkel, rustik och mycket god mat med bra råvaror som får ta plats på tallriken. Många foodisar har hyllat krogen för såväl maten som priset på rätterna och jag håller inte riktigt med om att priset är speciellt lågt. Om man läser bloggar och recensioner som är något halvår till ett år gamla kan jag konstatera att priserna har höjts avsevärt mot tidigare. Det är inte direkt dyrt att vara hemma hos Betty, men det är definitivt inte heller billigt. Vi lämnar Betty väldigt mätta och nöjda och vi kommer definitivt att gå dit igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar