torsdag 20 februari 2014

Volt, Stockholm

Innan jag egentligen påbörjar inlägget måste jag erkänna att jag är ett stort Volt-fan redan innan besöket. På något sätt känns Volt nära besläktat med korgarna i Köpenhamn med sin fantastiska mat som serveras i ett tämligen högt tempo och i en enklare miljö än traditionella fine dining-krogar. 

Vi besöket krogen på alla hjärtans dag så lokalen var full av par med tindrande ögon, så jag och S satte oss vi ett mysigt bord och gjorde det samma.
Senast vi var på Volt tog vi 4-rätters meny så denna kväll ville vi testa köket lite mer grundligt och bestämde oss för en 6-rätters dito.

Kvällens inleddes med en lite amis beståede av bakad jordärtskocka med krabbrom, en godbit som doppades i citronyoghurt och slukades i en tugga.

Efter det dök Volts klassiska (nåja) och ljumna lavin upp och som serverades med egenvispat smör och ister med fänkål. Kritiker skulle kunna anse att detta inte är den mest spännande brödserveringen, men personlig måste jag tillstå att jag är ytterst förtjust i Volts bröd!

Första rätten för kvällen var fjällröding, morot och hö. En bra rätt med mjuka och fina smaker.

Rätt nummer två, kvällens vego, bestod av purjolök, syrad grädde, torskrom och solrosfrön. Här levereras en av kvällens bästa rätter. En perfekt rätt med hög sälta och intressanta texturer, hög stjärnklass således!   

Den tredje rätten var carpaccio på älg, rödbetor i olika former, syrad grädde, märg, ”ramslökskapris” och gran. Åter en helt strålande rätt!

Efter den här lyckade inledningen fortsatte kvällen med torsk, lök och jordärtskocka. En snygg rätt där torsken smakade smörigt och var perfekt tillagad.

Varmrätt nummer två som var tämligen ny på menyn bestod av långbakade lammbog, kål i en rad olika former samt (havre?). Åter en god rätt som smakade mustigt av höst.

Efter fem rätter serverade i tämligen högt tempo, lugnade köket ner sig och vi fick smälta maten innan kvällens dessert serverades.  Desserten bestod av kaffeglass, körsbär, oxalis och (spelt?). För första gången den här kvällen tycker jag inte köket nådde upp till de högsta nivåerna. Visste det var en god dessert, där kaffe och körsbär är en mycket trevlig kombo, men jag hade förväntat mig något mer med tanke på vad som levererats tidigare under kvällen. Helt klart godkänt, men inte riktigt i paritet med övriga rätter.

I samband med att notan lämnades på bordet serverades vi tjärpastiller och torkad fänkål. Gott som tusan.

Jag har sagt det tidigare, men säger det gärna igen, Volt levererar en av Stockholms mest prisvärda matupplevelser, punkt slut.

Jag har dock en liten plump i protokollet, nämligen den tidspress som råder på restaurangen. Jag är medveten om att Volt behöver två sittningar per kväll (eller snarare kanske 1,6 sittningar om jag gissar fritt) och att alla hjärtans dag är en av årets hetaste restaurangdagar, men 2,5 timmars sittningstid är väl tufft om man äter mer än 4 rätter. I vårt fall fick vi fem av sex rätter i ett jämt högt tempo, medan vi fick vänta ganska länge på desserten vilket gjorde att vi var tvungna att lämna vårt bord 2 minuter efter att vi ätit färdigt vår dessert. Jag vet inte vilken den bästa lösningen på detta problem är, men jag tror att Volt får fundera om de istället ska satsa på 3 timmars sittningstid eller på något sätt minska tidspressen på gästen. Vi hade tex aldrig hunnit äta 9-rätter då vi knappt hann äta våra 6.

Lång utläggning om denna lilla plump, men åter till maten, Volt levererar en högklassig matupplevelse och enligt mig är stjärnan inte långt borta. Den kanske till och med dyker upp om en månad, det känns fullt möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar