söndag 16 oktober 2011

Svartengrens

Lördagskvällen tillbringades på Göran Svartengrens relativt nyöppnade restaurang på Tulegatan. På denna klassiska krogadress huserade tidigare Mården men är nu ett Mecka för Stockholms carneovarer. Att Svartengrens, som restaurangen kort och gott döpts till, har ett fokus på kött är föga förvånande då Göran har ett förflutet från såväl Djuret som Grill. Det som slog oss när vi tågade in lokalen var att den var betydlig större än man kunde ana utifrån. Väl inne togs vi trevligt emot av personalen och blev tilldelade ett bord där jag fick en fantastisk utsikt över det öppna köket där kockarna grillade kött och öppnade ostron i en rasande fart.

Kvällen inleddes med ett glas champagne närmare bestämt Tarlant Peré & File och en skiva surdegsbröd tillsammans med välsaltat åländskt smör, fantastiskt gott.

Konceptet hos Svartengrens är enkelt, man väljer styckningsdetalj framförallt ifrån ko och fortsätter sedan med att välja ett tillbehörskitt. Restaurangens kött är av högsta kvalitet där omsorg om djuren är i fokus. Vi valde att beställa in flanksteken som var ö-märkt vilket innebär att köttet kommer från en skärgårdsö där kon endast har levt på gräs vilket ger köttet karaktär. Efter slakt får köttet hängmöras i minst tre veckor innan det serveras av Svartengrens team. Till flanksteken valdes klassiska tillbehör, pommes, bea, tomatsallad och grönsallad. Till detta beställdes en flaska från Pimonte, Pio Cesare Barbera dAlba.

Köttet var verkligen fantastiskt mört och gott. Tillbehören var mycket välgjorda och ackompanjerade köttet på ett utmärkt sätt. Svartengrens levererade verkligen denna kväll trots att restaurangen var full till sista plats. Servisen slet hårt denna kväll, men var trots det mycket trevlig och lyhörd.

Jag skulle vilja utse Svartengrens till Stockholms bästa steakhouse just nu. Tack vare köttets kvalitet är de vassare än Griffins. Att de enligt mitt tycke är betydligt bättre än hypade AG:s beror framförallt på de stora valmöjligheterna vad gäller styckningsdetaljer och tillbehör. Låt vara att dessa två restauranger har bättre lokaler att servera sin mat i. Den enda lilla anmärkning jag har efter en helkväll på Svartengrens är att matoset från det öppna köket sitter kvar i kläderna i dagar, men trots lite matos kommer vi mer än gärna tillbaka till köttemplet på Tulegatan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar