tisdag 1 maj 2012

The world’s 50 best restaurants 2012

Den 30 april utsågs återigen världens bästa restauranger. I topp fanns även detta år Rene Redzepis Noma vilket verkligen är fantastiskt roligt för den nordiska gastronomin. Med svenska ögon vill man ju ännu hellre framhålla Frantzen/Lindebergs 20 plats. F/L:s 20 placering är den bästa någonsin av en svensk restaurang sedan 2002. Stort grattis F/L.
Annars har ju även Fäviken skördat stora framgångar på årets lista och hamnar detta år på en grymt fin 34e plats.

I övrigt har så Mathias Dahlgrens Matsalen återigen tagit sig in på listan över världens 50 bästa restauranger (där hör han utan någon som helst tvekan hemma) och hamnar i år på en 41a plats, riktigt kul även det.

Efter Oaxens sista sommar förra året saknas ju givetvis de på listan, men det är inte illa av Sverige att ha tre restauranger på topp 50. Enligt Guide Michelin är Köpenhamn utan tvekan Nordens restauranghuvudstad men på World’s 50 best-listan känns det något jämnare. Apropå Köpenhamn, nya stjärnkrogen Relae hamnade utanför den ”riktiga” listan, men tog hem en hedrande 75e plats. Med tanke på att deras menyer endast kostar 355 dkk så känns det osedvanligt prisvärt. Kanske ett besök där inom kort?

I övrigt värt att notera på listan har en av mina absoluta favoritrestauranger, Daniel i NYC, tappat mark från en 9:e plats till 25:a.

Se listan i sin helhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar