måndag 18 juni 2012

Seigetsu, Tokyo

Sista kvällen i Tokyo spenderades hör och häpna inte på en stjärnkrog utan vi beslutade oss för att styra kosan till Seigetsu som är en izakaya. En izakaya är normalt ett ställe som de långpendlande Tokyoborna går till för att ta sig en vardagsfylla ( på sake så klart) och en bit mat. På Segetsu gäller dok det omvända, dit går man för maten men även för den långa sakelistan ( och där med för vardagsfyllan).
När vi anländer till restaurangen möts vi av en japan som ser lite nervös ut när två turister dyker upp. Han ber oss (på japanska så klart) att ta av oss skorna för på den här restauragen går man inte in med skorna på. När vi går in i lokalen hälsar alla i det öppna köket väldig vänlig på oss. Vi får ett bord i utkanten av lokalen med två japanska tjejer som redan har kalast på två karaffer sake och det märktes på deras fnittrande. Som servitör fick vi den enda i restaurangen som talade ett ord engelska.

Matmässigt är det japanska tapas på menyn och man bör räkna med två, tre rätter var för att bli mätt.

Kvällen inleddes med ett glas sake som vår servitör valde ut. Tydligen häller man upp rejäla mängder Sake på en izikaya, och då menar jag så rejäla mängder att inte ens ytspänningen får servitören att sluta hälla. Som tur är fick vi en lite glastallrik som fångade upp alla sake som hälldes över kanten.

Kvällen inleddesmed en liten amis på tofu, kyckling, böngroddar och en hyfsat spicy vinegrett. Gott.

Sedan fick vi en ”potatissallad” för vi fick veta att det inte är en vanlig sallad och det var det verkligen inte. Det var ljummen potatismos med bacon, potatischips och sallad. Detta låter och ser lite märkligt ut, men var barnsligt gott.

Näst på tur vart heta räkor, sparris och lök som hade wokats (min gissning) och som alltid i Tokyo var kvaliteten på råvarorna grymt bra.


Nästa rätt var grillad aubergine och torkat fläskkött. Mer konstigt än gott, men ändå helt ok.

Sedan fick vi in grillad kyckling med skinn, vårlök och en chutney. Helt sagolikt gott i all sin enkelhet.

Sedan dök vår engelsktalande vän upp och serverade oss ett glas sake till (jo då vardagsfylla var ordet) som naturligtvis hälldes över klanten även denna gång. Vi var inte helt mätta och tog en titt till på meny, men då sa vår servitör att nu borde vi nog fundera på fisk för det är ju så bra för vår hälsa. Fisken visade sig vara seabeam i två serverinagar, något olika delar av fisken men samma tillbehör så frågan är om vi ska kalla det olika serveringar. Den serverades tillsammans med den japansk daikonröran. Väldigt enkelt, gott och perfekt tillagat.

Kvällen avslutas med notan som även den var en trevlig upplevelse hela kalaset kostade cirka 450 kr för två, helt galet.

Vi fick tillbaka våra skor vid utgången så vi kunde vingla ut i Tokyokvällen mätta och riktigt belåtna. Detta var allt från Tokyo. Man kan tycka vad man vill om Tokyos stjärnregn, men man kan aldrig komma ifrån att råvarorna är helt outstandig och att bra restauranger verkar finnas i varje hörn.

Over and out from Tokyo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar