söndag 8 september 2013

Djuret, Stockholm

Restaurang Djuret på Lilla Nygatan i Stockholm behöver väl knappast någon närmare presentation. Här serveras ett djur i taget och man arbetar till stor del utifrån nose-to-tail. På Djuret är det inte bara mat som gäller då restauragen även har en av Sveriges största vinkällare. Från denna vinkällare plockar man grymma viner anpassade till det aktuella djuret utifrån ett vintema.

Mina gamla barndomsvänner var på besök en lördagkväll i huvudstaden och vad passar bättre än att ta dem till Djuret? Vid vårt besök var det kossa från Svartådalen på menyn med vintemat Super Tuscans.

Efter att ha studerat menyn ingående föll vårt val på husets trerättersmeny, meny bourgeoisie. Kvällen inleddes med en Mikkeller och bröd, grisrilett och smör, gott förstås.



Förrätten för kvällen bestod av en råbiff på kossans (no shit) innanlår med persilja och scharlotten, dijonsenapscrème, jättekapris, friterad rödbeta, vattenkrasse och saltgurka. Råbiffen var strålande och tillbehören var bra en lyckad förrätt helt enkelt.

Efter lite vinsippande kom servitören för kvällen in med varmrätten som bestod av rostbiffen, crème på rostad Karl-Johan, smörstekta kantareller, spetskål, persiljerot och en rödvinssås. Här snackar vi en rustik och ordentlig varmrätt, men ändå med en del finess. Rostbiffen kan ibland bjuda på väl mycket tuggmotstånd och så var även fallet denna kväll, men visst var det gott.

Till dessert serverades vi en klassiker på Djurets sätt, nämligen tarte au chocolat, polkaglass, mintkokta päron och hasselnötter. Det är inte första gången jag äter tarte au chocolat här, men denna version var minst lika god som tidigare.

Kvällens vin.

Det Djuret lyckas med är att förmedla en känsla av fest, en form av flykt från vardagen som få restauranger i samma prisklass lyckas med. Man måste också gilla restaurangens koncept med ett djur i taget som fortfarande efter några år på nacken känns väldigt fräscht. Efter den här kvällen har jag blivit än mer sugen på att testa Pubologis 3.0-satsning.

Vad gör man efter en kväll på Djuret då, undrar en vän av ordning. Jo då går man ju så klart till Tweedbaren och dricker sprit. På den här bilden avnjuts (nåja) en glas spritig negroni.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar