tisdag 10 september 2013

Högbo brukshotell, Sandviken

Högbo brukshotell ligger några kilometer utanför Sandviken och är verkligen en svensk idyll. Den historiska bruksmiljön är verkligen strålande vacker. Högbo ståtar dock med mer än en vacker miljö, här finns nämligen Gästriklands näst bästa restaurang enligt White guide.

Restaurangen har en ganska omfattande A la carte-meny och från den kan man som gäst kombinera ihop en egen fyra-rätters meny vilket vi gjorde den här kvällen.

Kvällen inleddes med en ankrilette, mangold och brödkrutonger, en trevlig amis som gav förhoppningar om en fortsatt bra kväll.

Till förrätt valde jag, Vakteläggsmacka med sked som visade sig vara en svampsoppa med syrad lök, mangold och ängssyra vilket serverade med en macka med vaktelägg, örtcrème och krasse. En trevlig förrätt där soppan var riktigt bra.
 

Mitt val av varmrätt föll på Gödkalvfilé KSP (kött sås och potatis enligt meny vilket jag inte riktigt förstod), som serverades med kålrabbi, nötter, bräss, blomkål, rotfruktskaka samt en sky. En god varmrätt utan större krusiduller.

Rätt tre och fyra på Högbo är av det lite ovanligare slaget, nämligen en ostbuffé och en imposant dessetbuffé.

Den på egen hand skapade osttallriken, bestod bland annat av granbarksost, Brilliant savarin, Livarot, Gruyère och Prima blå. Till detta några nötter och ett antal goda marmelader.

Huvudnumret på Högbo brukshotells restaurang är dess vida kända dessertbuffé som ger invånarna i Sandviken något drömskt i blicken varje gång den nämns. På det dignande dessertbordet fanns verkligen allt man kunde tänka sig. Jag plockade ihop en hyfsat imponerande tallrik med hallonboll med maräng, crème brulée, en choklad och mackmyra crème, en choklad och nötbakelse, mint chokladmousse samt en hjortronmaräng (pust, fick jag med allt?).

 
Högbo brukshotell driver en riktigt bra restaurang uppe i Gästrikeskogarna. Maten håller över lag hög klass och jag tycker att de är värda sina 28 matpoäng i White Guide. Jag måste säga att det är vågat av en krog på den här nivån att servera ost- och dessertbuffé, som ju riskerar att bli slafsigt. Trots att det är hyggligt mycket folk den här kvällen så hålls den fräsch. En kritik man kan framföra är dock att överflödet av framförallt desserter inte på något sätt ligger i tiden. När vi som ett av de sista sällskapen lämnar restaurangen bars mängder med desserter ut och det är tveksamt om de någonsin ser dagens ljus. Personligen tycker jag att man av så väl kvalitets- som miljöskäl borde satsa på några få desserter av högsta klass. Det som talar för deras överdådiga dessertbord är att det är något som får dem att sticka ut vilket så klart är viktigt när man krog en bit ifrån civilisationen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar