fredag 27 september 2013

Formel B *, Köpenhamn

Formel B ligger på Västerbrogade i den danska huvudstaden i ett område som genomgått en gentrifiering under de senaste årtiondena.

S och jag anlände till restaurangen en sen fredagskväll och möttes direkt av åsynen av kockarna som arbetade i ett högt tempo bakom ett glasfönster.  

På Formel B skapar man sig egen meny utifrån ett 15-tal varmrätter eller egentligen mellanrätter och cirka fem desserter.


Direkt när vi satte oss till bords fick vi knäckebrödssnacks med en svampcrème, crèmen smakade ljuvligt av höst och skog. S som tror sig vara allergisk mot svamp rynkade lite på näsan och fick då istället en krassekräm som hon glatt smaskade i sig.


Brödserveringen bestod av varma små surdegsbröd med ett vispat smör.



En amis serverades också, nämligen en crème på gulbeta, krasse, sikrom, jordärtskocka i olika texturer. Gott som tusan.


Min första rätt var en hummerbisque, langustin, vild svamp, krutonger och spetskål. Bisquen hade en otroligt koncentrerad hummersmak och var mustigt höstig. Langustinen var näsan rå och av hög kvalitet, en riktigt bra rätt således.


S gick på pilgrimsussla, blomkål från Lammefjorden, spanska mandlar och äpple. En god men väl tam rätt, blomkålsmoset hade gärna fått ta större utrymme smakmässigt.


Min nästa rätt marulk, glaserad kronärtskockor, dillpesto och saltade mandlar. Åter en väldigt god och väl sammansatt rätt.


S valde att fortsätta med filé av danskt lamm, semitorkade tomater, vitlök och grillad kål. En väldigt trevlig rätt med balanserade smaker och ett perfekt tillagat lamm.


Till dessert valde vi båda kvällens äppelrätt som bestod av äpple (jaså?), vaniljcrème, müsli på brödsmulor och honung, rosmaringlass och ängssyra. En bra dessert som kan ha seglat upp som kvällens vinnare.


Formel B är ju så klart nära besläktad med Mathias Dahlgens Matbaren. Jag är verkligen förtjust i konceptet att plocka ihop sin egen meny och den flexibilitet det ger. Vi lämnar Formel B* mätta och väldigt nöjda, visst tycker vi nog båda att Matbaren har ett något vassare kök och högre smaker, men Formel B levererade verkligen ikväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar