Efter cirka
en månad var det äntligen dags att besöka Ekstedt och jag måste säga att jag
var laddad till tänderna inför besöket. Föga förvånande var restauragen fylld
till bristningsgränsen på en vanlig torsdag.
Det finns
två alternativa menyer på Ekstedt, en femrätters avsmakningsmeny och en
trerättersmeny där det finns två förätter och två varmrätter att välja på. Vi
valde den mindre menyn denna kväll.
Som
inledning serverades med yorkshirepudding (bakad i vedspisen så klart) med två
röror, en rilette på anka och anklever samt en med getost och oliver. Enkelt
och väldigt, väldigt gott.
Efter en ganska
ansenlig väntan dök vår flinka servitris upp med förrätten, skorstensbakad
ljummen avokado, mandelgrädde, rostad vitlök och kungskrabba (hackad med citron
och bitar av krabbans klor). En fantastiskt bra inledning på kvällen. Rätten
var mycket välkomponerad där alla delar fyllde en funktion för helheten,
strålande!
Näst på tur
var brödserveringen med ett mjukt surdegsbröd samt ett lövtunt knäcke, mycket
gott där en liten rökig ton kunde skönjas.
Kvällens
varmrätt bestod av variation på lamm, vilket bestod av sadel, bräss och korv.
Till detta serverades en skorstenstorkade tomater, tomathack, en rökig (då
menar jag verkligen RÖKIG) pure på tomat, samt en salt kolasås (!). Återigen
levererade köket med Otterberg i spetsen en mycket välkomponerad meny, detta
var sanslöst bra där den salta kolasåsen var stålande till den intensiva och
rökiga tomatsmaken och lammet. När varmrätten dukas av satt vi kvar med en
påtaglig röksmak i munnen.
Desserten på
menyn (den enda) bestod av, vedugnsbakade rabarber, smörstekt surdegssockerkaka,
getmjölksglass med honung, vaniljglassröra (ej kall) samt en sockerlag med
chili (tror jag), När desserten serverades bjöds vi på matsalsshow, då en av
kockarna kom ut i matsalen och flamberade sockerkakan inför gästernas imponerande
blickar. Desserten var även den riktigt god och välkomponerad. Bäst skulle jag
säga att glassen var, med den perfekta kombinationen av getmjölk och honung,
strålande!
Ok, som ni
säkert förstår har jag kapitulerat inför Ekstedts storhet, de förtjänar verkligen
sin stjärna. Alla tre rätterna var vågade, innovativa och fantastiskt goda. Man
kan se vissa paralleller till Mathias Dahlgrens Matbaren med sina
rustikeleganta och otroligt goda rätter. Bra jobbat Ekstedt och co, vi kommer
tillbaka när vi har en ny meny.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar