måndag 22 april 2013

Ekstedt*, Stockholm

Det är sällan jag har ansett att Guide Michelin är väl frikostiga mot Stockholm vad gäller stjärnor, men när Ekstedt fick sin stjärna i mars var jag ytterst förvånad. Jag och S var där för cirka ett år sedan och betyget var helt klart blandat. Omdömet var mellan världsklass (hummern) till föga imponerande (efterrätten och musslan) så att de ett år senare skulle ha en stjärna var för mig otänkbar. Samma minut som stjärnorna blev offentliga kastade jag mig in på restaurangens hemsida och bokade bord för att se om Michelingubbarna verkligen hade gjort ett bra val.

Efter cirka en månad var det äntligen dags att besöka Ekstedt och jag måste säga att jag var laddad till tänderna inför besöket. Föga förvånande var restauragen fylld till bristningsgränsen på en vanlig torsdag.

Det finns två alternativa menyer på Ekstedt, en femrätters avsmakningsmeny och en trerättersmeny där det finns två förätter och två varmrätter att välja på. Vi valde den mindre menyn denna kväll.

Som inledning serverades med yorkshirepudding (bakad i vedspisen så klart) med två röror, en rilette på anka och anklever samt en med getost och oliver. Enkelt och väldigt, väldigt gott.

Efter en ganska ansenlig väntan dök vår flinka servitris upp med förrätten, skorstensbakad ljummen avokado, mandelgrädde, rostad vitlök och kungskrabba (hackad med citron och bitar av krabbans klor). En fantastiskt bra inledning på kvällen. Rätten var mycket välkomponerad där alla delar fyllde en funktion för helheten, strålande!

Näst på tur var brödserveringen med ett mjukt surdegsbröd samt ett lövtunt knäcke, mycket gott där en liten rökig ton kunde skönjas.

Kvällens varmrätt bestod av variation på lamm, vilket bestod av sadel, bräss och korv. Till detta serverades en skorstenstorkade tomater, tomathack, en rökig (då menar jag verkligen RÖKIG) pure på tomat, samt en salt kolasås (!). Återigen levererade köket med Otterberg i spetsen en mycket välkomponerad meny, detta var sanslöst bra där den salta kolasåsen var stålande till den intensiva och rökiga tomatsmaken och lammet. När varmrätten dukas av satt vi kvar med en påtaglig röksmak i munnen.

 
Desserten på menyn (den enda) bestod av, vedugnsbakade rabarber, smörstekt surdegssockerkaka, getmjölksglass med honung, vaniljglassröra (ej kall) samt en sockerlag med chili (tror jag), När desserten serverades bjöds vi på matsalsshow, då en av kockarna kom ut i matsalen och flamberade sockerkakan inför gästernas imponerande blickar. Desserten var även den riktigt god och välkomponerad. Bäst skulle jag säga att glassen var, med den perfekta kombinationen av getmjölk och honung, strålande!

Ok, som ni säkert förstår har jag kapitulerat inför Ekstedts storhet, de förtjänar verkligen sin stjärna. Alla tre rätterna var vågade, innovativa och fantastiskt goda. Man kan se vissa paralleller till Mathias Dahlgrens Matbaren med sina rustikeleganta och otroligt goda rätter. Bra jobbat Ekstedt och co, vi kommer tillbaka när vi har en ny meny.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar