lördag 21 januari 2012

Rolfs Kök, Stockholm

I likhet med de flesta av huvudstadens foodisar är Rolfs kök en av mina favoritrestauranger. Roffes är en mix av fantastisk miljö, grymt god vällagad rustik mat och en förstklassig vinlista. Jag och mitt sällskap styrde kosan till Tegnérgatan en mörk och lite tråkig torsdagkväll i januari. Så snart vi kom innan för dörren och möttes av en fullsatt restaurang och ett härligt sorl.
Då vi nyss avslutat arbetsdagen kände vi oss lite slitna denna sena timme och vi beslutade vi oss för att bara äta en varmrätt och ta ett glas vin. Som så ofta förr på Roffes letade vi oss fram till sektionen i menyn som kallas ”Rolfs köks klassiker” och närmare bestämt det mest klasiska, nämligen de rödvinsbräserade oxkinderna med potatispuré och gotlandstryffel.
Efter att beställningen av gjord fick vi brödet på pinnen med tillhörande smör, salt och lardo. Som vanligt var brödet strålande framför allt när det ackompanjeras av lardon.

 Efter ovanligt kort tid kom vår servitris med den lilla delikata klumpen som kallas för oxkinder och det förföriskt goda moset som denna kväll smakade något mindre av Gotlandstryffeln än vanligt, men som ändå håller högsta klass. Oxkinderna var föredömligt möra och skysåsen kraftig. Allt var som ni förstår strålande.

Rolfs kök har haft den goda smaken att sänka sina priser motsvarande momssänkningen och oxkinderna går numera loss på 211 riksdaler. Detta måste utan tvekan vara den mest prisvärda varmrätten i Stockholm. Hatten av för Jureskog och Ljungqvist åter en gång. Jag är helt övertygad om att ni kommer att behålla titeln Svensk Mästarklass i White guide även nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar