tisdag 28 februari 2012

Zee, Stockholm

Anhalt nummer två på krogveckan blev den på förhand mest intressanta, nämligen Zee i Hammarby sjöstad. Man måste beundra entusiasterna som valde att starta en restaurang med ambitioner på denna ogästvänliga plats. Trots GPS i mobilen tog det väldigt lång tid innan vi hittade rätt, men tillslut gled vi in genom dörrarna till restaurangen där både servisen och kockarna hälsade oss välkomna. Lokalen är omtalad på grund av sin något vulgära kitschighet och den gjorde att restaurangen kändes lite lekfull. Under krogveckan kunde man välja på två förrätter, en skaldjurs- respektive en svampsoppa och två varmrätter en kött- och en fiskrätt.

Servisen var ytterst snabb att ta upp våra beställningar som blev skummad skaldjurssoppa och hängmörad helstekt biff, potatis och tryffeldipp, silverlök och tomat (ja, både jag och mitt sällskap ville äta samma denna kväll).
Inom några få minuter dök vår servitris upp med en liten men naggande god getostamuse och bröd med väl tilltaget vispat smör (börjar det inte kännas lite ute med vispat smör nu?). Innan vi ens hann hugga in på vårt bröd kom servitrisen med soppa. Att få njuta av brödet i några minuter hade varit trevligt.


Soppan var inte så spännande, men smakade hyfsat av skaldjur men hade mått bra av lite mer salt och en kraftigare buljong.


Våra tallrikar dukades snabbt och lätt bort från vårt bord och rödvinet till varmrätten hälldes upp. Sedan försvann servisen ifrån vårt bord under långt tid, alldeles för lång.
När varmrätten äntligen serverades var den verkligen värd att vänta på, den var riktigt bra. Biffen var sanslöst mör och saftig en liten överraskning måste jag säga. En annan höjdare var potatis- och tryffeldippen som visade sig vara en potatispuré med ordentlig tryffelsmak och hög syra (oklar av vad men gott var det).


Denna kväll fanns det inte utrymme för dessert, vi var helt klart för mätta så vi gav oss ut i Hammarby sjöstad och hittade denna gång en buss direkt som tog oss till Slussen.
 Kvällen summerades på bussen hem och vi var överens om att maten var riktigt bra, trots den lite svaga inledningen. Med tanke på att det var krogveckan var maten sanslöst prisvärd och det var troligtvis den bästa maten som vi ätit på krogveckan. Dock tycker jag att servisen var ett litet minus, det var alltför lång väntan mellan förrätt och varmrätt samt att serveringspersonalen kändes allt för valpig för en restaurang med denna ambitionsnivå. Man (samma servitris kan påpekas) behöver inte fråga om det smakade bra tre (!) gånger bara under varmrätten. Det var gott både första, andra och tredje gången…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar